İlk Yardımda Sık Yapılan 10 Hata ve Doğru Müdahale Yolları
- 23.10.2023
- 0 Yorum
- Genel
İlk yardım hayati öneme sahip bir müdahaledir, ancak yanlış uygulamalar ciddi zararlara yol açabilir. Bu makalede, sık yapılan 10 ilk yardım hatası ve doğru müdahale yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. İlk yardımda dikkat etmeniz gereken noktalara bir göz atın ve doğru bilgiyle donanarak yardım becerilerinizi güçlendirin.
İlk yardım, hayat kurtaran ciddi bir müdahaledir. Ancak, yapılan yanlış bir müdahale yarardan çok zarar verebilir. Maalesef, bazı yanlış müdahaleler sıkça tekrarlanmaktadır. İşte size sık yapılan 10 ilk yardım hatası:
Trafik kazasında yaralıyı araçtan çıkarmaya çalışmak: Trafik kazasında araçta kalan bir kişiyle karşılaşırsanız, yangın veya benzer bir dış tehdit yoksa yaralıyı araçtan çıkarmaya çalışmamalısınız. Yapmanız gereken ambulans çağırmak, kanamayı durdurmak ve yaralıyı sakinleştirmektir.
Tüm kanamalarda kafayı geriye doğru yatırmak: Kanamayı durdurmak için kafayı geriye doğru yatırmak yanlış bir müdahaledir ve kanın boğaza akmasına neden olabilir. Doğru olan kafayı dik tutmak ve burun deliklerini burun kemerinden 15 dakika kadar kapatıp ağızdan nefes almaktır.
Epilepsi nöbeti geçiren birinin dişlerinin arasına bir şey koymak: Bu hareket nöbet geçiren kişinin dişlerinin kırılmasına yol açabilir. Nöbet esnasında kişinin dilinin ciddi şekilde yutulmasının mümkün olmadığını unutmayın. En doğru müdahale, kafanın altına yumuşak bir şey koyarak darbeleri önlemektir.
Boğulan birinin sırtına vurmak: Boğulan birinin sırtına vurmak, cismin soluk borusunda daha derine kaçmasına neden olabilir. Doğru olan, kişiyi sakince ve hafifçe öne eğmek ve yavaşça nefes almaya yönlendirmektir.
Ateş düşürmek için alkol sürmek: Ateşi düşürmek için alkol kullanmak serinlik hissi verse de ateşi düşürmez. Bunun yerine ateş düşürücüler kullanmak ve ılık bir duş almak daha etkili olacaktır.
Donan uzunları ovalamak ve sıcak suya maruz bırakmak: Donmuş bir uzvu ovalamak, kılcal damarlara zarar verebilir. Ayrıca, donma durumunda sıcak suyla ısıtmak da hatalıdır. Doğru müdahale, donmuş uzvu yavaşça ısıtmaktır. İlk olarak soğuk su uygulamalı ve suyu yavaşça artırmalısınız.
Ateşli iken terlemeye çalışmak: Yüksek ateşi olan bir kişi ince giyinmeli ve serin bir ortamda dinlenmelidir. Terlemeye çalışmak yanlış bir yöntemdir.
Yanığa hemen krem sürmek: Bir yanık durumunda, ısı derinin altına kadar nüfuz eder. Yanan yeri 15 dakika boyunca soğuk suyun altında tutmalı ve 20 dakika sonra krem uygulanmalıdır. Yanağı hiçbir şey sürmemek önemlidir, aksi takdirde daha fazla zarar verebilir.
Zehirlenme sonrası hastayı kusturmaya çalışmak: Zehirlenme durumunda hastayı kusturmaya çalışmak zararlı olabilir. Yapmanız gereken ağzı suyla çalkalamaktır. Özellikle çamaşır suyu, tuz ruhu gibi yakıcı maddelerin alındığı durumlarda kusturmak, yakıcı maddenin yemek borusuna zarar vermesine neden olabilir.
Bayılan kişiye tokat atmak: Kısa süreli bilinç kaybının nedeni kan basıncındaki düşüş, havasızlık, stres, aşırı sevinme veya üzülme hatta açlık olabilir. Bayılan bir kişiye tokat atmak yerine ilk olarak nabzını kontrol etmeli, solunumunu gözlemlemeli ve normal ise sırt üstü yatırıp ayaklarını yükseltmelisiniz. Hareketsiz bir şekilde dinlenmesini sağlamalısınız.
Sağlıkla kalın! Eğer merak ettiğiniz başka sorularınız varsa, lütfen yorumlara yazın. Sitemize abone olun ve bizi takip etmeye devam edin. Görüşmek üzere.
Yorum Yazın