Robotik Cerrahi ile Prostat Kanseri Tedavisi: Kanser Kontrolü ve Fonksiyonel Sonuçlar
- 17.11.2023
- 0 Yorum
- Üroloji
Prostat kanserinde robotik cerrahi: kanser kontrolü, idrar kontrolü ve cinsel fonksiyonların korunması. İleri görüntüleme ve hassas enstrümanlarla başarı sağlanır.
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür ve genellikle orta ve ileri yaş erkekleri etkiler. Ancak, her prostat kanseri tedavi gerektirmez, bu nedenle tedavi kararı hastanın yaşam beklentisi, kanserin yayılım derecesi ve kanser hücrelerinin agresiflik düzeyine bağlı olarak belirlenir.
Prostat kanseri tedavisinde karar verme kriterleri şunlardır:
- Kanserin prostat içinde yayılım derecesi,
- Kanser hücrelerinin agresiflik düzeyi,
- Hastanın yaşam beklentisi.
Yaşam beklentisi 10 yıldan uzun olan ve kanseri sınırlı bir alanda olan hastalar için cerrahi tedavi en ideal seçenektir.
Prostat kanserinin cerrahi tedavisinde üç farklı yöntem vardır. İlk olarak, uzun yıllardır kullanılan ve başarıyla uygulanan açık cerrahi tekniği vardır. Bu yöntem birçok merkezde rutin bir ameliyat olarak kabul edilmektedir. İkinci olarak, bir süreliğine popüler olan ancak dezavantajları ve yan etkileri nedeniyle tercih edilmeyen laparoskopik cerrahi yöntemi bulunmaktadır. Günümüzde prostat kanserinin tedavisinde laparoskopik cerrahi tercih edilmemektedir. Son olarak, laparoskopi prensipleri kullanılarak gerçekleştirilen robotik cerrahi yöntemi, prostat kanseri tedavisindeki en son gelişmedir. Laparoskopik robotik cerrahi, laparoskopi prensiplerine dayanarak karın içine yerleştirilen portlar aracılığıyla robotik görüntüleme teknolojisi ve enstrümanları kullanır. Bu teknolojiler sayesinde daha hassas ve titiz bir cerrahi mümkün olur. Böylece kanser kontrolü ve sonrasında fonksiyonel durumun korunması açısından hastalara büyük avantajlar sağlanır.
Açık ameliyata göre robotik cerrahide ağrı, kesiler, iyileşme süreci gibi durumlar daha azdır, ancak prostat kanseri tedavisindeki asıl önemli noktalar kaydedilen ilerlemelerdir. İlk olarak, robotik cerrahide kullanılan görüntüleme sistemleri ve ekipmanlar sayesinde kanser kontrolü diğer yöntemler kadar başarılı şekilde gerçekleştirilir. İkinci olarak, idrar kontrolü önemlidir. İdrar kontrolünün sağlanabilmesi için prostatın uç kısmında idrarı kontrol eden kasın korunması ve idrar torbasının titizlikle bağlanması işlemi yapılır. Robotik cerrahi, bu konuda önceki tedavi seçeneklerinin ulaşamadığı başarıları elde etmiştir. Üçüncü ve son aşama ise cinsel fonksiyonların korunmasıdır, ki bu neredeyse tüm erkekler için önemlidir.
Prostat cerrahisinde cinsel fonksiyonların korunması:
Prostatın her iki yanında penise doğru uzanan sinirler bulunur. Açık cerrahi yöntemde, bu sinirleri tespit etmek, tanımlamak ve korumak her zaman başarıyla gerçekleştirilemez. Ancak robotik cerrahi, görüntüleme teknolojisi ve hassas enstrümanları sayesinde prostat cerrahisi sırasında cinsel fonksiyonları etkileyen sinirleri koruyabilir.
Robotik cerrahi ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilen aşamalar şunlardır:
- Kanser kontrolü,
- İdrar kontrolü,
- Cinsel fonksiyonların korunması.
Sağlıkla kalın! Eğer herhangi bir sorunuz varsa, lütfen yorumlarda paylaşın. Sitemize abone olun ve bizi takip etmeye devam edin. Görüşmek üzere!
Yorum Yazın